Спеціальність 032 Історія та археологія
 

Партнерство з командою міжнародного проєкту

Проєкт «Дослідження радянського технологічного утопізму: соціальний аспект технологій в Україні (1922–1991)» здобув фінансування від Швейцарського наукового фонду (SNSF) у рамках спільного конкурсу з Національним фондом досліджень України, оголошеного в жовтні 2023 року.

Дослідження має на меті вивчити зв’язок між технологічними інноваціями, їх впровадженням та соціальними процесами в радянській Україні. Ґрунтуючись на ідеї, що технології є продуктом соціального конструювання, а не «нейтральним» явищем, проєкт досліджуватиме повсякденний досвід використання технологій та його зв’язок з культурними нормами й державною ідеологією.

Аналіз перетину радянських централізованих техноутопічних концепцій, потреб населення та повсякденних соціальних практик допоможе виявити особливості застосування технологій. Це дослідження створить основу для подальшого вивчення глобальних технологічних мереж, культури використання технологій, міжнародного обміну технологіями та професійним досвідом, історії технологій у побуті, а також руху людей, товарів та інформації.

Проєкт триватиме з 1 жовтня 2024 до 30 вересня 2027 року. Завдяки учасниці команди к. і. н., пост-докторантці кафедри історії Університету Базеля Ользі Мартинюк, партнеркою проєкту стала д. і. н., доцент кафедри історії ФСП КПІ ім. Ігоря Сікорського Антоніна Кізлова та запрошуються до співпраці всі працівники кафедри історії.

А. Кізлова.